Matemàtiques

Matemàtiques pràctiques: com pots utilitzar les matemàtiques en el dia a dia amb els teus fills

oct 2019
Exercicis divertits de matemàtiques pràctiques
Exercicis divertits de matemàtiques pràctiques.

Algun cop els teus fills s’han preguntat per què han d’aprendre àlgebra, geometria o, fins i tot, aritmètica bàsica? La resposta és fàcil: les matemàtiques pràctiques són una de les moltes competències que les persones utilitzen cada dia a tot el món, ja sigui per a calcular els interessos que reporta el seu compte d’estalvi durant un període de temps, per a adaptar les racions d’una recepta al nombre de comensals o per a dir l’hora.

Aquí tens quatre exemples de com els teus fills i tu podeu aplicar les matemàtiques en la vostra vida diària.
 

  • Els teus fills han de portar magdalenes per als vint-i-quatre alumnes de la classe
    Si la recepta és per a una dotzena de magdalenes, però els teus fills n’han de fer dues, hauran d’aplicar la seva competència matemàtica en àlgebra i adaptar-la perquè ningú no es quedi sense magdalena. En aquest cas, caldrà duplicar les quantitats de cada ingredient: per exemple, tres tasses i mitja de farina en lloc d’una i tres quarts, i dues cullerades de llevat en lloc de només una. La propera vegada que els teus fills hagin de fer magdalenes o galetes, prova a donar-los una recepta en què hagin de duplicar o dividir per la meitat les quantitats per fer-ne més o menys unitats.
     
  • Els teus fills volen saber quant falta fins a l’hora de jugar
    Si els teus fills volen saber quant falta fins a l’hora de jugar, hauran d’aplicar la seva competència matemàtica. En aquest sentit, l’habilitat de dir l’hora és un mètode per a introduir els teus fills en les fraccions, alhora que practiquen la seva capacitat per a sumar i restar. La propera vegada que els teus fills vulguin saber quant falta fins a l’hora de sopar o de jugar, ajuda’ls a practicar la seva capacitat matemàtica dient-los quina hora és i l’hora a la qual està previst que comenci aquesta activitat.

     
  • La teva família compra roba o material nous per a l’escola
    La majoria de les botigues solen anunciar ofertes amb rebaixes del 20% o del 30% respecte del preu que marquen determinats articles. Per a saber el preu real que la teva família haurà de pagar per ells, demana als teus fills que t’ajudin a calcular la resposta i així practicaran la seva capacitat matemàtica. La propera vegada que els compris roba, convida’ls a calcular quant costa una peça amb un 20%, 30 % o fins i tot un 50 % de descompte i ajuda’ls a practicar.
     
  • Els teus fills obren un compte d’estalvi
    Una de les principals funcions del càlcul és la d’ajudar a mesurar els canvis que experimenten al llarg del temps dues o més variables. Així doncs, una aplicació pràctica consisteix a calcular quant guanyaran els teus fills en sis mesos si obren un compte d’estalvi amb 100€ a un tipus d’interès del 2%. Utilitzant l’equació CF = CI (1 + i)t, en què, per trobar «CF», «CI» és igual a la quantitat que ingressen en obrir el compte, «i» és el tipus d’interès i «t» equival a 6 mesos, calcularan uns interessos de 12,62€. La propera vegada que els teus fills vulguin destinar la paga a una nova joguina o videojoc, prova a explicar-los que estalviar els pot ajudar en el futur.

 

Se us acut alguna altra situació de la vida real en què els teus fills i tu utilitzeu les matemàtiques? Nosaltres en tenim moltes. Te les expliquem en eals nostres centres Kumon, mentre desenvolupem al màxim el potencial d'aprenentatge dels teus fills.