La motivació en l’aprenentatge també s’ensenya
La motivació en l’aprenentatge és el desig que impulsa els nostres fills a aprendre alguna cosa nova. Els pares i educadors hem de treballar en equip per educar aquesta motivació; és a dir, aportar una orientació adequada que enforteixi les habilitats dels nostres fills i els permeti d’incrementar la seva capacitat d’aprenentatge perquè gaudeixin del plaer d’aprendre. A Kumon estem convençuts que la capacitat d’aprendre a estudiar d’una manera proactiva els permetrà d’assolir els seus somnis i metes.
Com podem aconseguir que els nostres fills se sentin motivats per aprendre?
Abans de la tasca
- Valora l’esforç, no el resultat; d’aquesta manera, no perdrà la motivació.
- Desdramatitza els errors i enfoca la tasca com un entrenament.
- Enforteix la satisfacció d’aprendre per si mateix, que percebi que posseeix el control sobre la tasca que ha de fer.
- Presenta la tasca com un repte útil i destaca el seu benefici.
Durant la tasca
- Dona-li instruccions i missatges senzills perquè sigui capaç de detectar l’error per si mateix.
- Ensenya-li a establir metes i incentiva el seu avanç cap al resultat final.
Després de la tasca
- Centra la valoració en el procés i el grau d’aprenentatge obtingut.
- Aprofita la revisió de la tasca per constatar el seu progrés.
- Elogia qualsevol millora.
La importància de la perseverança
Albert Einstein deia: «No és que jo sigui més intel·ligent; és que m’he enfrontat als problemes durant més temps». La perseverança és l’hàbit de mantenir l’esforç per aconseguir una meta malgrat el cansament, la dificultat, l’avorriment o les frustracions, i també el millor camí cap a l’èxit. Encara que és un tret del temperament, es pot i s’ha d’educar perquè és una condició indispensable per progressar intel·lectualment, afectivament, socialment i laboralment. La perseverança ha d’anar acompanyada de tolerància i acceptació de la frustració; tots dos són signes de resiliència, un terme cada vegada més utilitzat que es defineix com «la capacitat que ens permet d’assumir situacions límit i sobreposar-nos a elles».
Com ens hem d’enfrontar a la desmotivació en quatre passos:
1.- El primer que hem de fer és saber la causa de la desmotivació, quins pensaments han portat al nostre fill a aquesta situació i valorar què hem fet nosaltres.
2.- És molt important conèixer les preferències del nostre fill, cuidar-les, fer que aprengui d’una manera positiva i intentar ampliar els seus interessos.
3.- Saber què vol ser de gran. Això manté l’escola en connexió amb la seva realitat.
4.- El reconeixement del seu esforç és un dels premis més poderosos per a l’infant. Si ho sent, voldrà sentir-ho una vegada i una altra, i llavors haurà entrat en la gran sendera de l’aprenentatge.
Busca el centre Kumon que tinguis més a prop.