El teu fill practica la resiliència?
Albert Einstein deia: «No és que jo sigui més intel·ligent; és que m’he enfrontat als problemes durant més temps».
La resiliència és la capacitat que tenim per superar situacions adverses i utilitzar aquestes experiències de forma positiva per créixer i desenvolupar al màxim el nostre potencial.
Amb el mètode Kumon, ensenyem a aprendre per un mateix. La cultura de l’esforç ajuda els nostres alumnes a desenvolupar la seva capacitat de resiliència i el seu potencial d’aprenentatge i, com a conseqüència, a dominar les matèries escolars.
A Kumon eduquem la capacitat de resiliència de la manera següent:
1. «Crec en tu»
Mirem amb empatia cadascun dels nostres alumnes. Mirar amb empatia és dir amb la mirada: «Soc aquí per donar-te suport i no passa res si comets errors». Aquestes mirades van acompanyades de frases com «Tu pots!», «Ho aconseguiràs!», «Ets un campió!», «A pel repte següent!». D’aquesta manera, els ajudem a creure en ells mateixos i a desenvolupar la resiliència i la seva capacitat d’aprenentatge.
2. Aprendre per un mateix
Aprendre per un mateix és la clau de l’èxit. Els nostres orientadors ensenyen als infants a veure els errors com a oportunitats d’aprenentatge. D’aquesta manera alimenten la seva capacitat de resiliència i, al seu torn, els orienten diàriament perquè aprenguin a ser autodidactes de forma gradual i es converteixin en protagonistes del seu aprenentatge.
3. No trencar la rutina
Per ajudar els nostres fills a ser responsables des de petits, és important marcar rutines d’aprenentatge. Els nostres alumnes van al centre Kumon dos cops la setmana i la resta de dies dediquen 30 minuts diaris a casa a resoldre els exercicis.
La nostra recomanació per no trencar la rutina a casa és aquesta:
- Crear un espai adequat on puguin treballar cada dia.
- Estar pendent que no parin fins a acabar els exercicis.
- Marcar les hores d’inici i fi, i registrar els errors perquè puguin corregir-los immediatament i aprendre d’ells.
Això els ajuda a desenvolupar la capacitat de resiliència. Només són 30 minuts diaris, queda molt dia per jugar!
4. Cultura de l’esforç i resiliència: res de frustracions!
Com hem dit abans, ensenyem als nostres alumnes a veure els errors de forma positiva perquè els donen l’oportunitat de superar-los i aprendre d’ells, i aquesta és una característica molt important de la resiliència. Per tenir èxit en la vida, cal plantejar-se reptes i esforçar-se per superar-los i, per això, nosaltres inculquem la cultura de l’esforç aplicada a superar reptes d’aprenentatge.
5. Els «moments ahà!» són emocionants
Mantenir una actitud positiva, gaudir dels petits detalls i no perdre la capacitat d’emocionar-se en la vida és l’essència de la resiliència. A Kumon, els nostres alumnes experimenten aquesta extraordinària sensació quan descobreixen les respostes seguint les pistes del material didàctic i els suggeriments de l’orientador. A aquest moment de descobriment que genera confiança en la seva capacitat l’anomenem afectuosament «moment ahà!».
Aprendre per un mateix i mantenir una actitud positiva davant l’aprenentatge ajuda a desenvolupar la capacitat de resiliència. Aquestes qualitats, al seu torn, impulsen els nostres alumnes a superar els seus reptes educatius i a desenvolupar l’autodidactisme, que és la clau per aprendre sense límits.
Vols que el teu fill desenvolupi tot el seu potencial d’aprenentatge i sigui una persona amb una alta capacitat de resiliència? Contacta amb el teu centre Kumon.