Educació

Educar mitjançant la disciplina positiva

mai 2022
Educar els nostres fills mitjançant la disciplina positiva és educar-los en l’empatia i el respecte com a motors de la conducta.
Educar els nostres fills mitjançant la disciplina positiva és educar-los en l’empatia i el respecte com a motors de la conducta.

Els infants són summament demandants i cedir als seus capricis pot fer que ens perdin el respecte com a pares; per això és molt important educar-los mitjançant la disciplina positiva. L’objectiu de la disciplina positiva és ajudar els nostres fills a ser conscients de les conseqüències de les seves accions i implica educar-los en l’empatia i el respecte com a motors de la conducta.

La disciplina positiva es basa en el respecte mutu, les habilitats socials, els límits clars, el sentit de pertinença, l’educació emocional, les relacions familiars i l’escolta activa, però sobretot es basa en el desenvolupament del sentit comú.

Com pots educar els teus fills mitjançant la disciplina positiva

1. Aposteu per la comunicació bidireccional: us heu de comunicar amb empatia, i per a això cal establir un diàleg que et permeti posar-te en el lloc dels teus fills; així podràs comprendre el perquè de les seves accions i reconduir-les des del respecte i l’afecte.

2. Establiu una relació saludable amb l’error: ningú no neix sabent, per la qual cosa no jutgis els teus fills pels seus errors, ja que això farà que se sentin insegurs; en canvi, ensenya’ls a analitzar-los i aprendre’n, a mantenir una relació saludable i positiva amb ells i a actuar amb maduresa.

3. Ensenya’ls a centrar-se en les solucions i no en els problemes: tot problema té un origen i una solució. Analitza amb els teus fills l’origen dels problemes, però avanceu junts un pas més enllà i centreu la vostra atenció a buscar solucions; d’aquesta manera, els ajudaràs a desenvolupar una ment resolutiva, com fem amb els nostres alumnes a Kumon.

4. No els castiguis, ensenya’ls a reflexionar: és molt més fàcil castigar-los per corregir males conductes, però aquesta actitud és l’antítesi de la disciplina positiva, perquè no els ajuda a comprendre què és el que han fet malament. Tingues molta paciència amb els teus fills i explica’ls que tota acció negativa té una conseqüència negativa. Per contra, tota iniciativa positiva té una conseqüència també positiva. Recorda felicitar-los sempre per les seves bones accions.

5. Mantingues una actitud flexible i conciliadora: intenta posar-te en la seva pell i pensar com els infants. Recorda que no podem estandarditzar l’aprenentatge perquè cada nen pensa, sent i viu d’una manera diferent; per això, a Kumon defensem que l’educació ha de ser personalitzada i tracem un pla d’aprenentatge individualitzat per a cada alumne.

6. Tracteu la disciplina positiva com una qüestió familiar: establiu reunions setmanals en les quals participin tots els membres de la família, es puguin analitzar situacions, conductes, èxits i fracassos, i tots aportin el seu òbol en la cerca de solucions de forma positiva i, sobretot, transmetent una sensació d’unitat i treball en equip.

7. Organitzeu un calendari d’activitats: igual que els teus fills tenen un calendari escolar, tingueu a mà un calendari d’activitats familiars, ja que això els ajudarà a ser organitzats i puntuals.

8. Fes-los preguntes, no els donis les respostes: quan vulguis que els teus fills reflexionin sobre alguna conducta, fes-los preguntes que els ajudin a reflexionar en lloc de donar-los les solucions ni atabalar-los amb una llista de conseqüències. Deixa que siguin ells els qui valorin les seves accions.

9. Establiu hàbits i rutines: les rutines són importants per portar una vida ordenada i promoure actituds responsables. Ensenya als teus fills rutines des de petits, com rentar-se les dents, recollir la seva habitació o donar prioritat als deures. A Kumon sempre aconsellem fer els quadernets a primera hora del matí, perquè la ment està més fresca i són només 20 minuts, per la qual cosa queda molt dia per jugar.

10. Desperta en els teus fills la passió per aprendre: a Kumon plantegem reptes adequats a la capacitat de cada infant i, d’aquesta manera, incentivem la seva motivació per trobar solucions i assumir nous reptes d’aprenentatge.


La disciplina positiva contribuirà a fer que els teus fills es converteixin en persones competents, els ajudarà a autogestionar-se i despertarà en ells l’interès per aprendre mentre desenvolupen la capacitat de gestionar els seus propis processos emocionals i d’aprenentatge.