Com motivar un infant a llegir
Com motivar un infant a llegir? Aconseguir que un infant llegeixi per iniciativa pròpia és un dels reptes més difícils als quals ens enfrontem els adults lectors, fins i tot encara que utilitzem frases per animar a llegir. Però també és l’objectiu més important i amb el qual podem aconseguir una satisfacció més gran.
Kumon Lectura està destinat a fer que els infants comprenguin el que llegeixen, siguin capaços de saber el que els agrada i gaudeixin llegint a través de tres activitats o pilars.
Cal demostrar que la lectura és una experiència plaent, encara que a molts infants els pugui semblar un esforç. Un bon lector és capaç de comprendre el sentit profund del text i, el que ens ocupa en aquest post, de triar les seves properes lectures seguint el seu propi criteri i llegir-les perquè té ganes de fer-ho. Com podem arribar amb els nostres fills a aquest punt en què la lectura és motivadora?
En un primer moment, podem buscar la motivació extrínseca; per exemple, col·locant a la seva habitació frases per animar a llegir, animant-lo de paraula que llegeixi, fent una llista amb els llibres finalitzats, etcètera. Però l’objectiu és arribar a la motivació intrínseca donant-li a conèixer llibres sobre els seus propis interessos perquè així gaudeixi de la lectura. Per encertar a l’hora de recomanar un llibre a un infant (aquí tens unes pistes), cal tenir en compte el seu nivell de competència lectora, sense deixar d’explorar nivells lleugerament superiors per proposar-li reptes assumibles.
Les pautes més senzilles per introduir els infants en la lectura són les següents:
- Llegir nosaltres mateixos: els infants, especialment els més petits, aprenen per imitació i, si no veuen llegir els adults, és molt difícil que n’adquireixin l’hàbit. És igual si llegim el diari, novel·les o si els llegim a ells en veu alta. I qualsevol moment és bo: a la sala d’espera del metge, abans de ficar-los al llit… És especialment positiu fixar moments diaris de lectura conjunta.
- Si optem per llegir als nostres fills, es recomana jugar amb les veus, les entonacions i l’èmfasi en els diàlegs per caracteritzar els personatges. Donar vida al conte. Així estarem creant records memorables en la ment dels nostres fills.
- Deixar que els infants triïn els seus propis llibres i, si els hem llegit nosaltres, comentar-los-ho. Si ells són els qui decideixen, seleccionaran llibres que, a priori, els interessen més i els serà més fàcil llegir, perquè els mateixos continguts poden ser motivadors.
- Visitar llibreries i biblioteques, i participar en activitats d’animació a la lectura. Els centres Kumon (troba aquí el que tens més a prop de casa teva) organitzen periòdicament activitats lúdiques en què els llibres i els materials de Kumon Lectura són els protagonistes.
- Associar la lectura amb moments positius: regalar llibres pels aniversaris, per Nadal i en altres ocasions especials predisposa a associar la lectura amb moments feliços de la infància.
- Felicitar pels triomfs: quan és l’infant qui llegeix, cal fer que sigui conscient dels seus avançaments i felicitar-lo per ells. «Ja no ensopegues a les comes; molt bé» o «Ara llegeixes més ràpid» són frases concretes i motivadores que li demostren la seva pròpia capacitat d’aprendre.
A un lector se li obre tot un món d’experiències per les quals moure’s i amb les quals gaudir en funció del que li agradi o li vingui de gust en cada moment. Per tal que alguna cosa ens agradi, cal que prèviament la coneguem, i aquest coneixement implica un esforç inicial: per exemple, en llegir els primers llibres o tocar les primeres escales en un instrument. Precisament com més llibres coneixem o més hem practicat amb aquest instrument, més ens delectem, perquè aquest coneixement ens ajuda a gaudir encara més del que ens agrada.
Contacta amb el centre Kumon que tinguis més a prop i assabenta’t de com desenvolupem al màxim el potencial d’aprenentatge del teu fill a través de Kumon Lectura.