Lectura

Claus perquè els teus fills triïn llegir

gen 2022
 

Sembla molt més fàcil que els infants s’enganxin a un joc del mòbil que a un bon llibre, per la qual cosa aconseguir que els nostres fills vulguin llegir i aprenguin a gaudir de la lectura ha esdevingut tot un repte. Així i tot, els beneficis de la lectura en els infants fan que mereixi la pena intentar-ho.

Per entretenir-los, no els deixis el mòbil, sinó un llibre

Res no ens agradaria més que sentir els nostres fills dir: «Prefereixo llegir que no pas jugar amb el mòbil», ja que la lectura, en els infants, fomenta les habilitats lingüístiques, la capacitat d’atenció, l’adquisició de vocabulari i el desenvolupament emocional.

Moltes vegades som els mateixos pares els qui promovem que el nostres fills s’enganxin al mòbil o a la tauleta. Per posar-ne un exemple, segur que t’has vist en aquesta situació: en un dinar familiar, els teus fills demanen la teva atenció constantment i es genera una situació força incòmoda; amb la finalitat d’evitar-la, t’és molt fàcil deixar-los el mòbil perquè juguin o s’entretinguin veient algun vídeo, en comptes de donar-los un llibre.

«Un gran lector és qui tria la lectura com a part del seu temps d’oci i, a més, ho fa amb freqüència, té capacitat per llegir diferents tipus de llibres i no utilitza la lectura només per gaudir, sinó també com a eina per complir objectius: aprendre més sobre un tema determinat, aprovar un examen, saber més coses sobre els efectes secundaris d’un medicament… Això té a veure amb el fet que la lectura és una matèria instrumental, una via d’accés a la informació», ens diu la Lucía Alonso, coordinadora del programa Kumon Lectura.

«No és que llegir continuï essent necessari, és que és més necessari que mai»

La lectura continua essent vital per a l’educació dels nostres fills, perquè els aporta múltiples beneficis: exercita la ment, desenvolupa la creativitat, millora l’expressió oral i escrita, estimula la concentració, incentiva l’aprenentatge autodidacte, contribueix a superar la sobreestimulació i la necessitat d’aprovació social que es reflecteix en els «m’agrada» o la cerca de seguidors i ajuda a seleccionar informació rellevant dins tota la que ofereix Internet i a controlar l’estrès del dia a dia. Això és degut al fet que els llibres es converteixen en una espècie d’oasi i ens permeten centrar-nos en una activitat i connectar amb nosaltres mateixos.

Per totes aquestes raons, la Lucía Alonso argumenta que «no és que llegir continuï essent necessari, és que és més necessari que mai», i ens dona les claus per aconseguir que la lectura sigui una de les activitats preferides dels nostres fills mentre esdevenen grans lectors.

Claus perquè els teus fills triïn llegir

1. Despertar el seu desig de llegir

Tots tenim el potencial de ser grans lectors, tot i que encara no l’hàgim desenvolupat. Per aconseguir-ho, el primer pas és despertar el desig de llegir, perquè a tots ens agrada gaudir d’una gran història o aprendre coses noves. Per això, és important que els teus fills llegeixin el llibre que els desperti aquest desig, i per a això no hi ha res millor que lectures adaptades a la seva capacitat lectora en lloc de a la seva edat i enfocades als seus interessos. En aquest enllaç t’oferim alguns consells sobre aquest tema: https://librosrecomendados.kumon.es/bibliografia-recomendada/como-elegir-un-libro/

2. Llegir per plaer, no per obligació

Aconseguir que els teus fills llegeixin voluntàriament un llibre i no com a part de l’assignatura de Llengua i Literatura és possible si a casa se’ls inculca la lectura com una activitat d’oci més, de la mateixa manera que ho és veure una pel·lícula en família. Per a això, és important que la lectura formi part de les seves rutines des de ben petits.

3. Llegir una estona cada dia

Llegir una mica cada dia i establir un horari adequat per fer-ho farà que la lectura es converteixi en un hàbit i no en una activitat ocasional: «Sobretot els caps de setmana, que són aquells dies en què els nostres fills estan més lliures i poden dedicar més temps al seu oci, cal ser previsors perquè no es quedin sense un llibre per llegir», ens diu la Lucía Alonso.

4. Convertir la lectura en una activitat en família

Si els teus fills et veuen llegir, llavors llegiran. És molt recomanable que la lectura es converteixi en una activitat en família, encara que cadascú llegeixi un llibre diferent. També podem compartir moments de lectura i gaudir de llibres que puguin interessar tant a pares com a fills.

5. No imposar-los llibres ni jutjar les seves eleccions lectores

És molt positiu ser conscient dels seus interessos per oferir-los experiències lectores adequades. No els imposis lectures, deixa’ls triar. Obligar-los a llegir un llibre farà que perdem una oportunitat perfecta per contribuir a generar l’hàbit lector.

6. Crear un espai de lectura

Si els llibres tenen el seu propi espai, adquireixen més importància. Aquest espai de lectura ha de ser ampli, accessible i acollidor. Si els teus fills participen en la seva creació i manteniment, se sentiran implicats i t’asseguraràs que se sentin còmodes al racó de lectura i hi vulguin passar temps llegint.

7. Crear un pla de lectura

Quin tipus de plans podem fer entorn de la lectura? Ves amb els teus fills a triar llibres a les llibreries, a la biblioteca del barri, a activitats lectores (com els contacontes), etc.

8. Preparar el camí lector des d’abans de la infància

Si als nostres fills els parlem molt en veu alta i els cantem cançons des de nadons, estarem preparant el camí a la seva iniciació en la lectura, perquè ampliarem el seu vocabulari, la seva memòria i la seva capacitat de concentració. Et deixem aquí una selecció de més de 200 cançons a Spotify per cantar amb ells.

9. Per començar mai no és massa tard

Mai no és massa tard per inculcar l’hàbit lector. Si els teus fills et diuen que no els agrada llegir, els has d’ensenyar a gaudir del plaer de la lectura, i per a això els has d’ajudar a identificar el seu nivell de comprensió lectora tenint en compte, a més, els seus gustos i interessos. En aquest enllaç t’ajudem a identificar la fase lectora dels teus fills: https://librosrecomendados.kumon.es/fases-lectura/

10. Contribuir a desenvolupar la seva capacitat lectora

El primer pas per desenvolupar la capacitat lectora dels teus fills és que gaudeixin llegint, i això s’aconsegueix si comprenen el que llegeixen i la complexitat de textos augmenta gradualment, però sense minvar la seva motivació.


El punt de partida de tot aprenentatge és la lectura. Amb el programa Kumon Lectura, desenvolupem la motivació per llegir, la concentració i la comprensió lectora gradualment perquè els teus fills aprenguin a gaudir del plaer de llegir i comprenguin tot el que llegeixen, una habilitat que els serà de gran ajuda en totes les matèries escolars.

T’animem a contactar amb el centre Kumon que tinguis més a prop!