Matemàtiques

15 jocs de matemàtiques per a infants

mar 2017
15 jocs matemàtics divertits per a infants
15 jocs matemàtics divertits per a infants

La por a les matemàtiques pot afectar negativament la percepció que en tenen els teus fills. Una manera de mitigar o, fins i tot, de prevenir aquest temor és utilitzar jocs de matemàtiques per a infants.
Hem elaborat una llista de jocs de matemàtiques divertits alhora que interessants perquè despertis així l’interès dels teus fills.

  • Tangram

Amb l’ajuda d’un full de tangrams, els teus fills es divertiran reproduint diferents formes amb les peces, com ara quadrats, triangles o rectangles. A Internet pots trobar-ne infinitat d’exemples amb els quals començar a jugar.

  • Unir els punts

Ajuda els teus fills a perfeccionar la motricitat fina jugant a unir els punts amb aquest útil full. Alterna’t amb ells per unir dos punts amb una línia vertical o horitzontal. Cada cop que un dels jugadors tanqui un quadrat, escriviu-hi dins la seva inicial: tindrà un torn extra. Una vegada que hàgiu unit tots els punts, compteu el nombre de quadrats que ha aconseguit cadascú.

  • Les botigues

Utilitza monedes d’1, 2, 5, 10, 20 i 50 cèntims per exercir les habilitats matemàtiques dels teus fills: l’objectiu és arribar a 1 euro. Una altra possibilitat és jugar a les botigues i demanar-los que comprin joguines petites i llaminadures amb aquestes monedes.
A més, també els pots ensenyar a calcular probabilitats llançant una moneda. Llança’n una o dues al mateix temps i anota amb llapis i paper quantes vegades surt cara o creu.

  • Els daus

Exerceix les habilitats matemàtiques dels teus fills (suma per als més petits i multiplicació per als grans) llançant els daus. Si vols augmentar-ne la dificultat, llança almenys tres daus en lloc de dos.

  • Carrera de daus

La carrera de daus és un joc molt divertit, ideal per exercir aquestes habilitats. Amb aquest joc, no només aprendran a comptar, sinó que també desenvoluparan la capacitat de pensament crític. Aquí pots trobar més informació sobre com s’hi juga.

  • Comptar de 2 en 2, de 3 en 3, de 4 en 4, etc.

Si els teus fills ja dominen l’habilitat bàsica de comptar, anima’ls a fer-ho «de diversos nombres en diversos nombres» o a comptar de 2 en 2 o de 3 en 3. Aquesta activitat els servirà per aprendre a multiplicar.

  • Endevina endevinalla

Demana als teus fills que escriguin un nombre de l’1 al 30 i intenta endevinar-lo preguntant-los si és parell o imparell o si és menor de 10. Quan l’encertis, podeu canviar els papers: demana’ls que intentin endevinar el nombre en què estàs pensant tu.

  • La banca

Cada jugador ha de llançar un dau, i rebre el nombre de cèntims que indiqui el dau. Quan l’infant aconsegueixi 5 o 10 cèntims, pot canviar les monedes més petites per una d’aquest valor. Si aconsegueix 20 cèntims, guanya.

  • Supercàlculs

Els infants s’han d’alternar per agafar una carta de qualsevol baralla habitual (s’utilitzen les numerades de l’1 al 6) per formar tres nombres de dues xifres. Cada vegada que retirin una carta, hauran de decidir si volen utilitzar el nombre que representa el seu valor en el lloc de les desenes o en el de les unitats. Quan n’hagin agafat 6 en total (hauran format tres nombres de dues xifres), hauran de sumar-les per intentar arribar a 100 sense passar-se.

  • Quina hora és?

Convida els teus fills a practicar les seves habilitats matemàtiques amb un rellotge analògic. Demana’ls que calculin quant és mitja hora, quants minuts té una hora i quants minuts són tres hores.

  • Esclatar bombolles

Aquesta és una activitat divertida que es pot practicar a l’aire lliure: demana als teus fills que comptin el nombre de bombolles que fas i quantes són capaços de fer esclatar. Augmenta la dificultat demanant-los que endevinin el nombre de bombolles que es formaran i quantes n’aconseguiran fer esclatar.

  • Quant fa…?

Amb un regle i diversos objectes petits, demana als teus fills que et diguin quant fan de llarg. Anota la resposta amb llapis i paper. Quan hàgiu acabat, proposa’ls que comparin la mida de cada objecte.

  • Tots igual

Utilitza monedes, joguines petites o premis per practicar la divisió dissimuladament: demana als teus fills que els distribueixin de la mateixa manera entre els jugadors.

  • Ja hi hem arribat?

Si els teus fills sempre t’estan preguntant si ja heu arribat a un lloc, la propera vegada que aneu de viatge jugueu a aquesta divertida activitat. Demana’ls que endevinin quant trigareu a arribar-hi i que calculin quant de temps heu trigat realment amb un temporitzador o un cronòmetre. D’aquesta manera, descobriran com han estat d’exactes.
Si no són molt petits, demana’ls que calculin la mitjana de quilòmetres per hora (km/h) del viatge, dividint el nombre de quilòmetres recorreguts pel temps que heu trigat a arribar a la vostra destinació.

  • Construccions

Demana als teus petits arquitectes que construeixin una torre amb tants blocs com puguin en 60 segons. Quan s’acabi el temps, compteu el nombre de blocs que forma cada torre.

Quin d’aquests divertits jocs de matemàtiques triaràs per als teus fills?